
تعداد نشریات | 31 |
تعداد شمارهها | 811 |
تعداد مقالات | 7,813 |
تعداد مشاهده مقاله | 35,752,005 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 8,052,937 |
اثر شکل فیزیکی خوراک (آردی، کرامبل، پلت و اکسترود) بر عملکرد رشد، فلور میکروبی و ریختشناسی روده و کیفیت بستر در جوجههای گوشتی | ||
تحقیقات تولیدات دامی | ||
مقالات آماده انتشار، پذیرفته شده، انتشار آنلاین از تاریخ 09 مهر 1404 | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22124/ar.2025.29869.1884 | ||
نویسندگان | ||
عباس صفری1؛ مصطفی نوید طالمی2؛ حسن درمنی کوهی* 2؛ شبنم شاهنگیان2 | ||
1دانشگاه گیلان | ||
2گروه علوم دامی، دانشکده علوم کشاورزی دانشگاه گیلان | ||
چکیده | ||
این پژوهش با هدف بررسی اثرات شکل فیزیکی خوراک بر عملکرد رشد، فلور میکروبی، ریختشناسی روده و کیفیت بستر در 480 قطعه جوجه گوشتی نر سویه راس 308 انجام شد. طرح به صورت کاملاً تصادفی با 8 تیمار و 5 تکرار و هر تکرار شامل 12 جوجه، از روز 1 تا 42 پرورش اجرا گردید. نتایج نشان داد که جوجههایی که در کل دوره با خوراک اکسترود تغذیه شدند، بیشترین افزایش وزن بدن را داشتند (P<0.01)، در حالی که کمترین ضریب تبدیل خوراک (FCR) مربوط به تیماری بود که از کرامبل در دوره آغازین و اکسترود در دورههای رشد و پایانی استفاده شده بود، اگرچه این تفاوت آماری معنادار با تیمار اکسترود کامل نداشت. فلور میکروبی بستر در سن 35 روزگی تحت تأثیر شکل خوراک قرار گرفت و بیشترین تعداد باکتریهای بیهوازی در تیمار آردی مشاهده شد (P<0.05). همچنین pH بستر در روزهای 21 و 42 در تیمارهای شامل کرامبل و اکسترود بیشترین مقدار را نشان داد. رطوبت بستر نیز در روز 21 در تیمار کرامبل آغازین و پلت در دورههای بعدی بالاترین میزان بود. از نظر ریختشناسی روده، کمترین وزن نسبی ایلئوم و ژژنوم در تیمار اکسترود در کل دوره مشاهده شد (P<0.05). بیشترین ارتفاع ویلی در ژژنوم مربوط به تیمارهای ترکیبی کرامبل در آغازین و اکسترود در رشد و پایانی و تیمار پلت در کل دوره بود. بیشترین عرض ویلی نیز متعلق به تیمار کرامبل در آغازین و پلت در رشد بود و بیشترین ارتفاع ویلی در ایلئوم به تیمارهای اکسترود و پلت اختصاص داشت. | ||
کلیدواژهها | ||
جوجههای گوشتی؛ بافت فیزیکی خوراک؛ کیفیت بستر؛ فلور میکروبی؛ ریختشناسی روده | ||
مراجع | ||
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 5 |