
تعداد نشریات | 31 |
تعداد شمارهها | 792 |
تعداد مقالات | 7,554 |
تعداد مشاهده مقاله | 24,670,612 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 7,582,931 |
تأثیر جیره حاوی پودر و عصاره اتانولی گیاه سرخارگل (Echinacea purpurea) بر فاکتورهای ایمنی غیر اختصاصی-ضداکسایشی همولنف میگوی سفید غربی (Litopenaeus vannamei) در مواجهه با استرس pH | ||
تغذیه آبزیان | ||
دوره 11، شماره 1 - شماره پیاپی 31، فروردین 1404، صفحه 1-17 اصل مقاله (1.81 M) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22124/janb.2025.29579.1271 | ||
نویسندگان | ||
مرتضی رئوفی؛ آرش اکبرزاده* ؛ احمد نوری؛ محمد نیرومند؛ لیلا عبدلی | ||
گروه شیلات، دانشکده علوم و فنون دریایی، دانشگاه هرمزگان، بندرعباس، هرمزگان | ||
چکیده | ||
گیاه سرخارگل (Echinacea purpurea) به دلیل دارا بودن ترکیبات فنولی، پلی ساکاریدها و آلکالوئیدها بهعنوان یک مکمل طبیعی در بهبود عملکرد دستگاه ایمنی و مقاومت در برابر استرس های محیطی در آبزی پروری قابل استفاده است. در این تحقیق، تأثیر جیره های حاوی عصاره و پودر گیاه سرخارگل بر عملکرد دستگاه ایمنی-ضد اکسایشی همولنف میگوی سفید غربی (Litopenaeus vannamei) در مواجهه با استرس pH بررسی شد. میگوها به مدت 68 روز با جیرههایی شامل غلظتهای مختلف عصاره (25/0%، 5/0%، و 1%) و پودر (25/0%، 5%، و 10%) این گیاه تغذیه شدند و سپس به مدت 24 ساعت در معرض pH اسیدی (5/4) و قلیایی (5/9) قرار گرفتند. درpH اسیدی و قلیایی، تعداد کل هموسیتها بهجز در تیمار حاوی 25/0% عصاره، در دیگر تیمارها بهطور معنیداری کمتر از گروه شاهد بود (P<0.05). یاختههای گرانولار بزرگ در پاسخ به استرس pH اسیدی تفاوت معنیدار بین تیمارها نشان ندادند (P>0.05)، اما در پاسخ به استرس pH قلیایی، بهجز تیمار 25/0% عصاره، در دیگر تیمارها بهطور معنیداری کمتر از گروه شاهد بودند (P>0.05). همچنین، در شرایط استرس pH اسیدی و قلیایی، یاختههای نیمهگرانولار و هیالین و فعالیت آنزیمهای لایزوزیم، سوپراکسید دیسموتاز، گلوتاتیون پراکسیداز و کاتالاز در غلظتهای پایینتر عصاره و بالاتر پودر تفاوت معنیداری با گروه شاهد نداشتند (P>0.05)، اما با افزایش غلظت عصـاره و کاهش پـودر، فاکتورهای ایمنی- ضد اکسایشی نسبت به گروه شاهد کاهش یافتند (P>0.05). تیمار حاوی 25/0% عصاره سرخارگل بیشترین تأثیر مثبت را در پاسخ ایمنی میگو به استرس pH نشان داد، به طوری که در مواجهه با استرس pH اسیدی و قلیایی تعداد هموسیتها و فعالیت آنزیم های ایمنی- ضد اکسایشی در این تیمار تفاوت معنیداری با گروه شاهـد نداشت. ایـن تـأثیر مـثبت احـتمالاً به دلـیل وجـود متـابولیت های مـؤثـر به خصوص پـلیفنول ها و پلی ساکاریدهای عصاره گیاه سرخارگل است. | ||
کلیدواژهها | ||
آنتیاکسیدان؛ استرس pH؛ گیاه سرخارگل؛ همولنف؛ میگو | ||
مراجع | ||
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 24 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 24 |