
تعداد نشریات | 31 |
تعداد شمارهها | 804 |
تعداد مقالات | 7,707 |
تعداد مشاهده مقاله | 35,374,022 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 7,820,080 |
اثر استفاده از مکمل غذایی همراه شکر روی رشد غدد شیری، وزن بدن و ترکیبات لاشه زنبورعسل پرستار پرورشیافته در قفسهای آزمایشگاهی | ||
تحقیقات تولیدات دامی | ||
دوره 14، شماره 2، مرداد 1404، صفحه 93-101 اصل مقاله (990.16 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22124/ar.2025.28536.1849 | ||
نویسندگان | ||
رضا کلاته1؛ بهروز دستار* 1؛ احمد ندیمی2؛ شهرام کتوک1؛ فاطمه سرورزاده3؛ احسان کرد3 | ||
1گروه تغذیه دام و طیور، دانشکده علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعیگرگان | ||
2گروه حشره شناسی، دانشکده تولید گیاهی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان | ||
3شرکت کاوشگر سپهر جوان، دزفول | ||
چکیده | ||
تغذیه تکمیلی برای غلبه بر دورههای کمبود منابع و حمایت از توسعه کلنی، رشد و نمو زنبورها، پرورش نوزاد، رفتار چراگری و مقاومت در برابر بیماریها در شرایط تنشزا ارزشمند است. هدف از این پژوهش، بررسی اثرگذاری پودر تقویتکننده ویژه زنبور عسل با نام تجاری Prody 400حاوی اسیدهای آمینه ضروری، مواد معدنی و ویتامین بر رشد غدد هیپوفارنژیال، وزن بدن و ترکیبات لاشه زنبورهای عسل پرستار بود. این پژوهش با سه تیمار و چهار تکرار در قفسهای طراحی شده برای پژوهشهای زنبورعسل در قالب طرح بلوک کامل تصادفی انجام شد. تیمارهای پژوهشی شامل: 1- گروه بدون استفاده از مکمل (شاهد)، 2-تیمار استفادهکننده از مکمل در شربت ساکارز رقیق، و 3- تیمار استفاده کننده از مکمل در خمیر شیرین بود. نتایج نشان داد که رشد غدد هیپوفارنژیال در تیمار شربت بههمراه مکمل و همچنین، تیمار مکمل بههمراه خمیر شیرین بهطور معنیداری بیشتر از گروه شاهد بود (05/0P<). وزن سر و قفسه سینه زنبورهای پرستار تغذیه شده با شربت ساکارز بههمراه مکمل نسبت به سایر تیمارهای آزمایشی بهطور معنیداری بیشتر بود (05/0P<). همچنین، نتایج پژوهش نشان داد که وزن سر زنبورعسل همبستگی مثبتی با رشد غدد هیپوفارنژیال دارد و میتواند بهعنوان شاخصی از میزان رشد غدد هیپوفارنژیال باشد. بر اساس نتایج این پژوهش، میتوان نتیجه گرفت استفاده از مکمل پرودی 400 در زمانهای کمبود گرده، با رشد غدد هیپوفارنژیال سبب تولید ژل رویال بیشتر شده و با رشد قفسه سینه سبب بهبود قدرت پروازی میشود که پیامد آن میتواند افزایش رشد کلنی زنبورعسل باشد. | ||
کلیدواژهها | ||
ترکیبات لاشه؛ زنبورعسل؛ غدد هیپوفارنژیال؛ مکمل غذایی؛ وزن بدن | ||
مراجع | ||
Abbasian, A. R., & Ebadi. R. (2002) Nutritional Effect of Some Protein Sources on Longevity, Protein and Fatbody of Bee Workers (Apis mellifera L.). Journal of Water and Soil Science, 6(2), 149-158. [In Persian] Altaye, S, Z., Pirk, C. W., Crewe, R. M., & Nicolson, S. W. (2010). Convergence of carbohydrate-biased intake targets in caged worker honeybees fed different protein sources. Journal of Experimental Biology, 213(19), 3311-3318. doi: 10.1242/jeb.046953 Avni, D., Hendriksma, H. P., Dag, A., Uni, Z., & Shafir, S. (2014). Nutritional aspects of honey bee-collected pollen and constraints on colony development in the eastern Mediterranean. Journal of Insect Physiology, 69, 65-73. doi: 10.1101/008524 Black, J. (2006). Honeybee nutrition: review of research and practices. Rural Industries Research and Development Corporation. Canberra, Australia. Pp. 11-30 Bonoan, R. E., O'Connor, L. D., & Starks, P. T. (2018). Seasonality of honey bee (Apis mellifera) micronutrient supplementation and environmental limitation. Journal of Insect Physiology, 107, 23-28. doi: 10.1016/j.jinsphys.2018.02.002 Brodschneider, R., & Crailsheim, K. (2010). Nutrition and health in honey bees. Apidologie, 41(3), 278-294. Brodschneider, R., Riessberger-Gallé, U., & Crailsheim, K. (2009). Flight performance of artificially reared honeybees (Apis mellifera). Apidologie, 40(4), 441-449. doi: 10.1051/apido/2009006 Corby-Harris, V., & Snyder, L. A. (2018). Measuring hypopharyngeal gland acinus size in honey bee (Apis mellifera) workers. Journal of Visualized Experiments, 139, e58261. doi: 10.3791/58261-v Darvishzadeh, A. (2015). Effect of proline as a nutrient on hypopharyngeal glands during development of Apis mellifera (Hymenoptera: Apidae). Arthropods, 4(4), 137. De Groot, A. P. (1952). Amino acid requirements for growth of the honeybee (Apis mellifica L.). Experientia, 8(5), 192-194. doi: 10.1007/bf02173740 DeGrandi-Hoffman, G., Chen, Y., Rivera, R., Carroll, M., Chambers, M. E., Hidalgo, G., & Watkins deJong, E. (2016). Honey bee colonies provided with natural forage have lower pathogen loads and higher overwinter survival than those fed protein supplements. Apidologie, 47, 186-196. doi: 10.1007/s13592-015-0386-6 DeGrandi-Hoffman, G., Gage, S. L., Corby-Harris, V., Carroll, M., Chambers, M., Graham, H., Watkins deJong, E., Hidalgo, G, Calle S, Azzouz-Olden, F., Meador, C., Snyder, L., & Ziolkowski, N. (2018). Connecting the nutrient composition of seasonal pollens with changing nutritional needs of honey bee (Apis mellifera L.) colonies. Journal of Insect Physiology, 109, 114-124. doi: 10.1016/j.jinsphys.2018.07.002 DeGrandi-Hoffman, G., Wardell, G., Ahumada-Segura, F., Rinderer, T., Danka, R., & Pettis, J. (2008). Comparisons of pollen substitute diets for honey bees: consumption rates by colonies and effects on brood and adult populations. Journal of Apicultural Research, 47(4), 265-270. doi: 10.3896/ibra.1.47.4.06 Dolezal, A. G., & Toth, A. L. (2018). Feedback between nutrition and disease in honey bee health. Current Opinion in Insect Science, 26, 114-119. doi: 10.1016/j.cois.2018.02.006 Hendriksma, H. P., Pachow, C. D., & Nieh, J. C. (2019). Effects of essential amino acid supplementation to promote honey bee gland and muscle development in cages and colonies. Journal of Insect Physiology, 117, 103906. doi: 10.1016/j.jinsphys.2019.103906 Hrassnigg, N., & Crailsheim, K. (1998). Adaptation of hypopharyngeal gland development to the brood status of honeybee (Apis mellifera L.) colonies. Journal of Insect Physiology, 44(10), 929-939. doi: 10.1016/s0022-1910(98)00058-4 Huang, Z. Y., & Otis, G. W. (1989). Factors determining hypopharyngeal gland activity of worker honey bees (Apis mellifera L.). Insectes Sociaux, 36(4), 264-276. doi: 10.1007/bf02224880 Kalateh, R., & Dastar, B. (2023). Introduction and considerations of using laboratory cages in bee experiments. Honeybee Science Journal, 14(26), 2-17. doi: 10.22034/hbsj.2023.129867 [In Persian] López-Alonso, M. (2012). Trace minerals and livestock: Not too much not too little. ISRN Veterinary Science, 2, 704825. doi: 10.5402/2012/704825 Mattila, H. R., & Otis, G. W. (2006). Effects of pollen availability and Nosema infection during the spring on division of labor and survival of worker honey bees (Hymenoptera: Apidae). Environmental Entomology, 35(3), 708-717. doi: 10.1603/0046-225x-35.3.708 Mohebodini, H., Maqsoudlou, A., Dastar, B., & Tahmasebi, Gh. (2018). Royal jelly production, amount of royal jelly thiamine and hypopharyngeal glands development in Iranian honey bee (Apis mellifera Meda) colonies fed with different levels of thiamine. Journal of Animal Research (Iranian Journal of Biology), 31(4), 417-425. [In Persian] Nehzati, G. A., Nikkhah, A., Tahmasbi, G. H., & Moradi Shahr Babak, M. (2009). Effect of supplemental diets of corn gluten, soybean meal and bakery yeast on body weight, protein and fat percent in worker honey bees. Iranian Journal of Animal Science, 39(1), 49-56. [In Persian] Saffari, A., Kevan, P. G., & Atkinson, J. (2010). Consumption of three dry pollen substitutes in commercial apiaries. Journal of Apicultural Science, 54(1), 5-12. Salama, S. A. (2020). Effect of some food additives on honey bee hypopharyngeal glands (Apis mellifera) in the south of Saudi Arabia. World Wide Journal of Multidisciplinary Research and Development, 6(11), 53-60. Somerville, D. (2000). Honey bee nutrition and supplementary feeding. Agnote DAI/178. NSW Agriculture. Steen, S. (2007). Effect of a home-made pollen substitute on honey bee. Sterols in the honey bee and the yellow fever mosquito. Journal of Apicultural Research, 46(2), 114-119. doi: 10.3896/ibra.1.46.2.09 Tosi, S., Nieh, J. C., Sgolastra, F., Cabbri, R., & Medrzycki, P. (2017). Neonicotinoid pesticides and nutritional stress synergistically reduce survival in honey bees. Proceedings of the Royal Society, Biological Sciences, 284(1869), 20171711. doi: 10.1098/rspb.2017.1711 Vaezi, H., Rezayazdi, K., Nehzati, G. A., & Ghorbani, V. (2023). Effect of feeding different levels of the isoleucine amino acid on hemolymph protein concentration and growth of hypopharyngeal glands in worker bees (Apis mellifera). Animal Production Research, 11(4), 91-102. doi: 10.22124/ar.2022.22023.1696 [In Persian] Wang, D. I., & Mofller, F. E. (1970). The division of labor and queen attendance behavior of Nosema-infected worker honey bees. Journal of Economic Entomology, 63(5), 1539-1541. doi: 10.1093/jee/63.5.1539 Zahra, A., & Talal, M. (2008). Impact of pollen supplements and vitamins on the development of hypopharyngeal glands and on brood number in honey bees. Journal of Apicultural Science, 52(2), 5-12. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 65 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 27 |