
تعداد نشریات | 31 |
تعداد شمارهها | 792 |
تعداد مقالات | 7,554 |
تعداد مشاهده مقاله | 24,670,747 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 7,582,975 |
بررسی اثر سطوح مختلف خوراک ضایعات بادام زمینی بر عملکرد، گوارشپذیری مواد مغذی، فعالیت آنتیاکسیدانی شکمبه و رفتار تغذیه ای برههای پرواری لری-بختیاری | ||
تحقیقات تولیدات دامی | ||
دوره 14، شماره 1، اردیبهشت 1404، صفحه 39-50 اصل مقاله (960.25 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22124/ar.2025.28865.1860 | ||
نویسندگان | ||
فاطمه دالوند1؛ ایوب عزیزی* 1؛ علی کیانی1؛ امیر فدایی فر1؛ علیرضا جولازاده2 | ||
1گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه لرستان | ||
2بخش علوم دامی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی صفیآباد، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، دزفول، ایران | ||
چکیده | ||
هدف از انجام پژوهش حاضر بررسی آثار سطوح مختلف خوراک ضایعات بادام زمینی بر عملکرد، گوارشپذیری ظاهری مواد مغذی، فعالیت آنتیاکسیدانی شکمبه و رفتار تغذیهای برههای پرواری بود. در این پژوهش از تعداد 28 رأس بره پرواری با میانگین سنی 6±120روزه و میانگین وزن زنده 5/2±30 کیلوگرم در قالب طرح کاملاً تصادفی با چهار تیمار آزمایشی و هفت تکرار استفاده شد. جیرههای آزمایشی شامل شاهد (بدون استفاده از ضایعات بادام زمینی) و گنجاندن سطوح مختلف این محصول فرعی (4، 8 و 12 درصد ماده خشک جیره) بودند که بهمدت 60 روز به دامها تغذیه شدند. گوارشپذیری ظاهری مواد مغذی جیرههای آزمایشی به روش نشانگر داخلی خاکستر نامحلول در اسید و در روز 43 آزمایش بهمدت یک هفته اندازهگیری شد. تعیین ظرفیت آنتیاکسیدانی کل مایع شکمبه در روز 45 آزمایش و در زمان سه ساعت پس از خوراکدهی وعده صبح انجام شد. رفتار تغذیهای در روز 47 آزمایش و بهمدت 24 ساعت با روش چشمی تعیین شد. مقادیر ماده خشک، پروتئین خام، خاکستر خام، چربی خام، الیاف نامحلول در شوینده خنثی، الیاف نامحلول در شوینده اسیدی، کربوهیدراتهای غیرالیافی و ترکیبات فنولی ضایعات بادام زمینی بهترتیب 22/2±92، 46/0±8/22، 26/0±5/16، 016/0±28/1، 53/0±7/25، 33/1±0/19، 57/34±0 و 35/0±5/21 درصد ماده خشک و انرژی قابل سوخت و ساز 075/0±4/2 مگاکالری در کیلوگرم ماده خشک تعیین شد. استفاده از سطوح مختلف خوراک ضایعات بادام زمینی در جیره در مقایسه با تیمار شاهد، تأثیر معنیداری بر مصرف مواد مغذی، فراسنجههای عملکرد، گوارشپذیری مواد مغذی و فعالیت خوردن و نشخوار برهها نداشت (05/0P>). با افزایش مقدار ضایعات بادام زمینی در جیره تا سطح 12 درصد، ظرفیت کل آنتیاکسیدانی شکمبه افزایش یافت، اما فعالیت جویدن در مقایسه با تیمار شاهد کاهش نشان داد (05/0>P). در کل، نتایج پژوهش حاضر نشان داد که استفاده از ضایعات بادام زمینی تا سطح 12 درصد ماده خشک جیره غذایی برههای پرواری قابل توصیه است. | ||
کلیدواژهها | ||
بره پرواری؛ رفتار تغذیهای؛ عملکرد رشد؛ ضایعات بادام زمینی؛ گوارشپذیری | ||
مراجع | ||
AOAC. (2005). Official methods of analysis. Association of Official Analytical Chemists, Washington, DC. USA. Azizi-Shotorkhoft, A., Fazaeli, H., Papi, N., & Rezaei, J. (2015). Effect of different levels of processed broiler litter on the feed intake, digestibility, performance, ruminal and blood metabolites in Moghani male lambs. Iranian Journal of Animal Science, 45(4), 385-392 [In Persian] Azizi-Shotorkhoft, A., Rezaei, J., Papi, N., Mirmohammadi, D., & Fazaeli, H. (2014). Effect of feeding heat-processed broiler litter in pellet-form diet on the performance of fattening lambs. Journal of Applied Animal Research, 43(2), 184-190. doi: 10.1080/09712119.2014.928636 Bach, A., Calsamiglia, S., & Stern, M. D. (1999). Nitrogen metabolism in the rumen. Journal of Dairy Science, 88(E. Suppl), E9e21. doi: 10.3168/jds.S0022-0302(05)73133-7 Barry, T. N., & McNabb, W. C. (1999). The implications of condensed tannins on the nutritive value of temperate forages fed to ruminants. British Journal of Nutrition, 81, 263e72. doi: 10.1016/S0377-8401(03)00041-5 Benzie, I. F. F., & Strain, J. J. (1996). The ferric reducing ability of plasma (FRAP) as a measure of antioxidant power: the FRAP assay. Analytical Biochemistry, 239(1), 70-76. doi: 10.1006/abio.1996.0292 Chamorro, F., Carpena, M., Fraga-Corral, M., Echave, J., Rajoka, M. S. R., Barba, F. J., Cao, H., Xiao, J., Prieto, M., & Simal-Gandara, J. (2022). Valorization of kiwi agricultural waste and industry by-products by recovering bioactive compounds and applications as food additives: A circular economy model. Food Chemistry, 370, 131315. doi: 10.1016/j.foodchem.2021.131315 Farhadi, M., Hedayati, M., Manafi, M., & Khalaji, S. (2020). Influence of using sage powder (Salvia officinalis) on performance, blood cells, immunity titers, biochemical parameters and small intestine morphology in broiler chickens. Iranian Journal of Applied Animal Science, 10(3), 509-516. Koenig, K. M., & Beauchemin, K. A. (2018). Effect of feeding condensed tannins in high protein finishing diets containing corn distiller's grains on ruminal fermentation, nutrient digestibility, and route of nitrogen excretion in beef cattle. Journal of Animal Science, 96, 4398e413. doi: 10.1093/jas/sky273 Koenig, K. M., Beauchmin, K. A., & McGinn, S. M., (2018). Feeding condensed tannins to mitigate ammonia emissions from beef feedlot cattle fed high-protein finishing diets containing distillers grains. Journal of Animal Science, 96, 4414e30. doi: 10.1093/jas/sky274 Kononoff, P. J., Lehman, H. A., & Heinrichs, A. J. (2002). Technical note—a comparison of methods used to measure eating and ruminating activity in confined dairy cattle. Journal of Dairy Science, 85, 1801-1803. doi: 10.3168/jds.S0022-0302(02)74254-9 Larsson, S., & Wolk, A. (2007). Overweight, obesity and risk of liver cancer: a meta-analysis of cohort studies. British Journal of Cancer, 97, 1005-1008. doi: 10.1038/sj.bjc.6603932 Makkar, H. P. S. (2003). Effects and fate of tannins in ruminant animals, adaptation to tannins, and strategies to overcome detrimental effects of feeding tannin-rich feeds. Small Rumininant Research, 49, 241e56. doi: 10.1016/S0921-4488(03)00142-1 Mallidadi, H., Nikolaus, T. T., & Enawati, L. S. (2019). Pengaruh level serat terhadap konsumsi dan kecernaan nutrien sapi varian genetik dan sapi bali normal. Jurnal Peternakan Lahan Kering, 1, 410-416. Menke, K. H., & Steingass, H. (1988). Estimation of the energetic feed value obtained from chemical analysis and gas production using rumen fluid. Animal Research and Development, 28, 7-55. doi: 10.57089/jplk.v1i3.276 Min, B. R., Barry, T. N., Attwood, G. T., & McNabb, W. C. (2003). The effect of condensed tannins on the nutrition and health of ruminants fed fresh temperate forages: a review. Animal Feed Science and Technology, 106, 3e19. doi: 10.1016/S0377-8401(03)00041-5 Min, B. R., Frank, A., Gurung, N., Lee, J. H., Joo, J. W., & Pacheco, W. (2019). Peanut skin in diet alters average daily gain, ruminal and blood metabolites, and carcass traits associated with Haemonchus contortus infection in meat goats. Animal Nutrition, 5, 278-285. doi: 10.1016/j.aninu.2019.05.006 Min, B. R., Solaiman, S., Gurung, N., Behrends, J., Eun, J. S., Taha, E., & Rose, J. (2012). Effects of pine bark supplementation on performance, rumen fermentation, and carcass characteristics of Kiko crossbred male goats. Journal of Animal Science, 90, 3556-3567. doi: 10.2527/jas.2011-4931 National Research Council. (2007). Nutrient requirements of small ruminants: Sheep, Goats, Cervids, and New World Camelids. USA. Nepote, V., Lamarque, A., & Zygadlo, J. (2006). Natural products as antioxidants. Phytochemistry: Advances in Research, 37, 105-135. doi: 10.3390/ijms18010096 Placha, I., Ryzner, M., Cobanova, K., Faixova, Z., & Faix, S. (2015). Effects of dietary supplementation with sage (Salvia officinalis L.) essential oil on antioxidant status and duodenal wall integrity of laying strain growers. Polish Journal of Veterinary Sciences, 18(4), 741-749. doi: 10.1515/pjvs-2015-0096 Rajabi, M., Rouzbehan, Y., & Rezaei, J. (2017). A strategy to improve nitrogen utilization, reduce environmental impact, and increase performance and antioxidant capacity of fattening lambs using pomegranate peel extract. Journal of Animal Science, 95, 499-510. doi: 10.2527/jas.2016.1069 SAS Institute. (2005). SAS User’s Guide. Version 9.0. SAS Institute Inc., Cary, NC, USA. Schofield, P., Mbugua, D. M., & Pell, A. N. (2001). Analysis of condensed tannins: a review. Animal Feed Science and Technology, 91, 21e40. doi: 10.1016/S0377-8401(01)00228-0 Shi, F. Y., Guo, N., Degen, A. A., Niu, J. H., Wei, H. Y., Jing, X. P., Ding, L. M., Shang, Z. H., & Long, R. J. (2020). Effects of level of feed intake and season on digestibility of dietary components, efficiency of microbial protein synthesis, rumen fermentation and ruminal microbiota in yaks. Animal Feed Science and Technology, 259, 114359. doi: 10.1016/j.anifeedsci.2019.114359 Shipp, A., Min, B. R., Gurung, N., Hyung, J. W., & McElhenney, W. (2017). The effect of tannin containing peanut skin supplementation on drug-resistant Haemonchus cornturtus control in meat goats. Asian Journal of Advances in Agricultural Research, 3, 1e9. doi: 10.9734/AJAAR/2017/36993 Sobolev, V. S., & Cole, R. J. (2003). Note on utilization of peanut seed test. Journal of the Science of Food and Agriculture, 84, 105-111. doi: 10.1002/jsfa.1593 Suchoszek-Lukaniuk, K., Jaromin, A., Korycińska, M., & Kozubek, A. (2011). Health benefits of peanut (Arachis hypogaea L.) seeds and peanut oil consumption, nuts and seeds in health and disease prevention. Nuts and Seeds in Health and Disease Prevention, 34, 873-880. doi: 10.1016/B978-0-12-375688-6.10103-3 Toomer, O., Vu, T., Wysocky, R., Moraes, V., Malheiros, R., & Anderson, K. (2021). The effect of feeding hens a peanut skin-containing diet on hen performance, and shell egg quality and lipid chemistry. Agriculture, 11(9), 894. doi: 10.3390/agriculture11090894 Utley, P. R., Hill, G. M., & West, J. W. (1993). Substitution of peanut skins for soybean hulls in steer finishing diets containing recommended and elevated crude protein levels. Journal of Animal Science, 71, 33e7. doi: 10.2527/1993.71133x Van Soest, P. J., Robertson, J. B., & Lewis, B. A. (1991). Methods for dietary fiber, neutral detergent fiber and non starch polysaccharides in relation to animal nutrition. Journal of Dairy Science, 74, 3583-3597. doi: 10.3168/jds.S0022-0302(91)78551-2 Van-Keulen, J., & Young, B. A. (1977). Evaluation of acid-insoluble ash as a natural marker in ruminant digestibility studies. Journal of Animal Science, 44, 282-289. doi: 10.2527/jas1977.442282x Zhao, X., Chen, J., & Du, F. (2012). Potential use of peanut by-products in food processing: a review. Journal of Food Science and Technology, 49, 521-529. doi: 10.1007/s13197-011-0449-2 | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 69 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 44 |