
تعداد نشریات | 31 |
تعداد شمارهها | 792 |
تعداد مقالات | 7,554 |
تعداد مشاهده مقاله | 24,670,770 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 7,582,981 |
اثر اسید وانیلیک بر عملکرد رشد، خصوصیات لاشه، متابولیتهای خونی و کیفیت گوشت جوجههای گوشتی تغذیه شده با روغن رستورانی اکسید شده | ||
تحقیقات تولیدات دامی | ||
دوره 14، شماره 1، اردیبهشت 1404، صفحه 51-63 اصل مقاله (806.66 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22124/ar.2025.28690.1855 | ||
نویسندگان | ||
هانیه کمالی1؛ مژگان مظهری* 1؛ امیدعلی اسماعیلی پور1؛ یدالله بدخشان1؛ فاطمه شهدادی2 | ||
1گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه جیرفت | ||
2گروه صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه جیرفت | ||
چکیده | ||
این آزمایش بهمنظور بررسی اثر افزودن مکمل اسید وانیلیک بر عملکرد رشد، خصوصیات لاشه، متابولیتهای خونی و کیفیت گوشت جوجههای گوشتی تغذیه شده با روغن اکسید شده در قالب یک آزمایش فاکتوریل 2×2 با چهار تیمار و چهار تکرار در قالب طرح کاملأ تصادفی روی 144 قطعه جوجه گوشتی نر یکروزه سویه راس 308 انجام شد. گروههای آزمایشی شامل جیره پایه+روغن سویا، جیره پایه+ روغن سویا و اسید وانیلیک، جیره پایه+روغن رستورانی و جیره پایه+روغن رستورانی و اسید وانیلیک بودند. در پایان آزمایش، یک پرنده از هر تکرار با وزن نزدیک به میانگین گروه انتخاب، خونگیری و کشتار شد. نتایج نشان داد که استفاده از روغن رستورانی، منجر به کاهش مصرف خوراک و وزن جوجهها در دوره رشد، پایانی و کل دوره شد. افزودن اسید وانیلیک منجر به افزایش مصرف خوراک و وزن شد و ضریب تبدیل خوراک را بهبود داد (05/0>P). در جوجههای تغذیه شده با روغن رستورانی، وزن نسبی لاشه، سینه و ران کاهش یافت، در حالی که مکمل اسید وانیلیک منجر به افزایش معنیدار وزن نسبی لاشه، سینه و ران شد (05/0>P). در جوجههای تغذیه شده با اسید وانیلیک، کلسترول خون کاهش یافت (05/0>P). روغن رستورانی منجر به کاهش تریگلیسرید خون شد (05/0>P). در جوجههای تغذیه شده با روغن اکسید شده، pH و ظرفیت نگهداری آب گوشت کاهش و افت پخت و خونابه افزایش یافت (05/0>P). با استفاده از مکمل اسید وانیلیک، pH و ظرفیت نگهداری آب گوشت افزایش و افت پخت و خونابه کاهش یافت (05/0>P). طبق نتایج این آزمایش، استفاده از روغن رستورانی اکسید شده منجر به کاهش مصرف خوراک، وزن پرنده و همچنین کاهش کیفیت لاشه و گوشت جوجههای گوشتی شد، در حالی که افزودن مکمل اسید وانیلیک، نقش موثری در بهبود عملکرد رشد، خصوصیات لاشه و کیفیت گوشت جوجههای گوشتی تغذیه شده با روغن رستورانی داشت. | ||
کلیدواژهها | ||
اسید وانیلیک؛ افت پخت؛ جوجه گوشتی؛ روغن اکسید شده؛ وزن سینه | ||
مراجع | ||
Anjum, M. I., Mirza, I. H., Khan, A. G., & Azim, A. (2004). Effect of fresh versus oxidized soybean oil on growth performance, organs weights and meat quality of broiler chicks. Pakistan Veterinary Journal, 24(4), 173-178. Attia, Y. A., Abd El-Hamid, E. A. H., Nagadi, S. A., de Oliveira, M. C., Bovera, F., & Habiba, H. I. (2019). Dietary distilled fatty acids and antioxidants improve nutrient use and performance of Japanese male quails. Animal Science Papers and Reports, 37, 65-74. Baiao, N. C., & Lara, L. J. C. (2005). Oil and fat in broiler nutrition. Brazilian Journal of Poultry Science, 7(3),129-141. doi: 10.1590/S1516-635X2005000300001 Bayraktar, H., Altan, O. Z. G. E., Açıkgoz, Z., Baysal, S. H., & Şeremet, C. (2011). Effects of oxidised oil and vitamin E on performance and some blood traits of heat-stressed male broilers. South African Journal of Animal Science, 41(3), 288-296. doi: 104314/sajas.v41i3.12 Bertram, H. C., Andersen, H. J., Karlsson, A. H., Horn, P., Hedegaard, J., Norgaard, L., & Engelsen, S. B. (2003). Prediction of technological quality (cooking loss and Napole Yield) of pork based on fresh meat characteristics. Meat Science, 65(2), 707-712. doi: 10.1016/S0309-1740(02)00272-3 Calixto-Campos, C., Carvalho, T. T., Hohmann, M. S., Pinho-Ribeiro, F. A., Fattori, V., Manchope, M. F., Zarpelon, A. C., Baracat, M. M., Georgetti, S. R., Casagrande, R., & Verri Jr, W. A. (2015). Vanillic acid inhibits inflammatory pain by inhibiting neutrophil recruitment, oxidative stress, cytokine production, and NFκB activation in mice. Journal of Natural Products, 78(8), 1799-1808. doi: 10.1021/acs.jnatprod.5b00246 Castellini, C., Mugnai, C. A. N. D., & Dal Bosco, A. (2002). Effect of organic production system on broiler carcass and meat quality. Meat Science, 60(3), 219-225. doi: 10.1016/s0309-1740(01)00124-3 Cazares-Gallegos, R., Silva-Vazquez, R., Hernandez-Martinez, C. A., Gutierrez-Soto, J. G., Kawas-Garza, J. R., Hume, M. E., & Mendez-Zamora, G. M. (2019). Performance, carcass variables, and meat quality of broilers supplemented with dietary Mexican oregano oil. Brazilian Journal of Poultry Science, 21(01). doi: 10.1590/1806-9061-2018-0801 Chang, W. C., Wu, J. S. B., Chen, C. W., Kuo, P. L., Chien, H. M., Wang, Y. T., & Shen, S. C. (2015). Protective effect of vanillic acid against hyperinsulinemia, hyperglycemia and hyperlipidemia via alleviating hepatic insulin resistance and inflammation in high-fat diet (HFD)-fed rats. Nutrients, 7(12), 9946-9959. doi: 10.3390/nu7125514 Chowdhury, S., Mandal, G. P., Patra, A. K., Kumar, P., Samanta, I., Pradhan, S., & Samanta, A. K. (2018). Different essential oils in diets of broiler chickens: 2. Gut microbes and morphology, immune response, and some blood profile and antioxidant enzymes. Animal Feed Science and Technology, 236, 39-47. doi: 10.1016/j.anifeedsci.2017.12.003 Christensen, L. B. (2003). Drip loss sampling in porcine m. longissimus dorsi. Meat Science, 63(4), 469-477. doi: 10.1016/s0309-1740(02)00106-7 Duskaev, G., Kurilkina, M., & Zavyalov, O. (2023). Growth-stimulating and antioxidant effects of vanillic acid on healthy broiler chickens. Veterinary World, 16(3), 518. doi: 10.14202/vetworld.2023.518-525 Eler, G., Gomes, A. V. C., Trindade, B. S., Almeida, L. S. L., Dilelis, F., Cardoso, V. S., & Lima, C. A. R. (2019). Oregano essential oil in the diet of broilers: performance, carcass characteristics, and blood parameters. South African Journal of Animal Science, 49(4), 753-762. doi: 10.4314/sajas. v49i4.17 Jonaidi Jafari, N., Kargozari, M., Ranjbar, R., Rostami, H., & Hamedi, H. (2018). The effect of chitosan coating incorporated with ethanolic extract of propolis on the quality of refrigerated chicken fillet. Journal of Food Processing and Preservation, 42(1), e13336.doi:10.1111/jfpp.13336 Hintz, T., Matthews, K. K., & Di, R. (2015). The use of plant antimicrobial compounds for food preservation. BioMed Research International, 2015(1), 246264. doi: 10.1155/2015/246264 Hong, J. C., Steiner, T., Aufy, A., & Lien, T. F. (2012). Effects of supplemental essential oil on growth performance, lipid metabolites and immunity, intestinal characteristics, microbiota and carcass traits in broilers. Livestock Science, 144(3), 253-262. doi: 10.1016/j.livsci.2011.12.008 Hu, R., Wu, S., Li, B., Tan, J., Yan, J., Wang, Y., Tang, Z., Liu, M., Fu, C., Zhang, H., & He, J. (2022). Dietary ferulic acid and vanillic acid on inflammation, gut barrier function and growth performance in lipopolysaccharide-challenged piglets. Animal Nutrition, 8, 144-152. doi: 10.1016/j.aninu.2021.06.009 Kishawy, A. T., Omar, A. E., & Gomaa, A. M. (2016). Growth performance and immunity of broilers fed rancid oil diets that supplemented with pomegranate peel extract and sage oil. Japanese Journal of Veterinary Research, 64(Suppl. 2), 31-38. Kaleem, A., Aziz, S., & Iqtedar, M. (2015). Investigating changes and effect of peroxide values in cooking oils subject to light and heat. FUUAST Journal of Biology, 5(2), 191-196. Khattak, F., Ronchi, A., Castelli, P., & Sparks, N. (2014). Effects of natural blend of essential oil on growth performance, blood biochemistry, cecal morphology, and carcass quality of broiler chickens. Poultry Science, 93(1), 132-137. doi: 10.3382/ps.2013-03387 McGill, J., McGill, E., Kamyab, A., & Firman, J. (2011). Effect of high peroxide value fats on performance of broilers in a normal immune state. International Journal of Poultry Science, 10(10), 241-246. doi: 10.3923/ijps.2011.241.246 Mikołajczak, N., Tańska, M., & Ogrodowska, D. (2021). Phenolic compounds in plant oils: A review of composition, analytical methods, and effect on oxidative stability. Trends in Food Science and Technology, 113, 110-138. doi: 10.1016/j.tifs.2021.04.046 Moradi, M. K. H., Saleh, H., & Mirakzahi, M. T. (2021). The effects of hydroalcoholic extract of boerhavia elegans and vitamin E on performance and antioxidant status of broilers in diets containing oxidized oil. Animal Environment Journal, 13(3), 95-104. doi:10.22069/psj.2022.19864.1768 Mountzouris, K. C., Paraskevas, V., Tsirtsikos, P., Palamidi, I., Steiner, T., Schatzmayr, G., & Fegeros, K. (2011). Assessment of a phytogenic feed additive effect on broiler growth performance, nutrient digestibility and caecal microflora composition. Animal Feed Science and Technology, 168(3-4), 223-231. doi: 10.1016/j.anifeedsci.2011.03.020 Moustafa, N., Aziza, A., Orma, O., & Ibrahim, T. (2020). Effect of supplementation of broiler diets with essential oils on growth performance, antioxidant status, and general health. Mansoura Veterinary Medical Journal, 21(1), 14-20. doi: 10.35943/mvmj.2020.21.103 Nobakht, M., Darmani-Kuhi, H., & Mohiti-Asli, M. (2017). Effect of Zataria multiflora boiss (thyme) extract and fat on meat quality, intestinal pH and serum antioxidant status of broiler chicks. Animal Production Research, 6(2), 51-61. [In Persian] Salama, A. M., Belih, S. S., & Khedr, N. E. (2023). Impact of dietary oregano plant extract supplementation on carcass traits, physical and chemical meat quality of broilers. Journal of Advanced Veterinary Research, 13(7), 1386-1393. Samadian, F., Tohidi, A., Zainaldini, S., Karimi, M., Ansari, Z., Gholamzade, P., & Taghizadeh, M. (2013). The effect of adding essential oils of thyme, lemon, mint and zenian in the diet of male broiler chickens on meat quality parameters. Livestock Production Research, 4(7), 78-91. [In Persian] Tan, L., Rong, D., Yang, Y., & Zhang, B. (2018). Effect of oxidized soybean oils on oxidative status and intestinal barrier function in broiler chickens. Brazilian Journal of Poultry Science, 20(02), 333-342. doi: 10.1590/1806-9061-2017-0610 Tan, L., Rong, D., Yang, Y., & Zhang, B. (2019). The effect of oxidized fish oils on growth performance, oxidative status, and intestinal barrier function in broiler chickens. Journal of Applied Poultry Research, 28(1), 31-41. doi: 10.3382/japr/pfy013 Tavarez, M. A., Boler, D. D., Bess, K. N., Zhao, J., Yan, F., Dilger, A. C., McKeith, F. K., & Killefer, J. (2011). Effect of antioxidant inclusion and oil quality on broiler performance, meat quality, and lipid oxidation. Poultry Science, 90(4), 922-930. doi: 10.3382/ps.2010-01180 Tiihonen, K., Kettunen, H., Bento, M. H. L., Saarinen, M., Lahtinen, S., Ouwehand, A. C., Schulze, H., & Rautonen, N. (2010). The effect of feeding essential oils on broiler performance and gut microbiota. British Poultry Science, 51(3), 381-392. doi: 10.1080/00071668.2010.496446 Vinothiya, K., & Ashokkumar, N. (2017). Modulatory effect of vanillic acid on antioxidant status in high fat diet-induced changes in diabetic hypertensive rats. Biomedicine and Pharmacotherapy, 87, 640-652. doi: 10.1016/j.biopha.2016.12.134 Vossen, E., Ntawubizi, M., Raes, K., Smet, K., Huyghebaert, G., Arnouts, S., & De Smet, S. (2011). Effect of dietary antioxidant supplementation on the oxidative status of plasma in broilers. Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition, 95(2), 198-205. doi: 10.1111/j.1439-0396.2010. 01041.x Zhang, Q., Saleh, A. S., Chen, J., & Shen, Q. (2012). Chemical alterations taken place during deep-fat frying based on certain reaction products: A Review. Chemistry and Physics of Lipids, 165(6), 662-681. doi: 10.1016/j.chemphyslip.2012.07.002 | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 78 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 31 |