
تعداد نشریات | 31 |
تعداد شمارهها | 769 |
تعداد مقالات | 7,292 |
تعداد مشاهده مقاله | 10,760,101 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 7,149,690 |
تأثیر افزودن نانوذرات سلنیوم (Se-NPs) و آهن (Fe-NPs) به جیره غذایی بر میزان رشد و بازماندگی کرم پرتار دریایی نرئیس Hediste diversicolor | ||
تغذیه آبزیان | ||
دوره 10، شماره 4 - شماره پیاپی 30، دی 1403، صفحه 55-68 اصل مقاله (873.47 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22124/janb.2025.29275.1266 | ||
نویسندگان | ||
فروزان باقرزاده لاکانی* 1؛ ذبیح اله پژند* 1؛ محمود محسنی1؛ محبعلی پورغلام1؛ پرهام پژند2 | ||
1انستیتو تحقیقات بینالمللی ماهیان خاویاری، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی (AREEO)، رشت، گیلان | ||
2شرکت دانش بنیان زیست پالایشگر خزر | ||
چکیده | ||
کرم نرئیس Hediste diversicolor به عنوان غذای زنده در تغذیه ماهیان با ارزش شیلاتی مانند ماهیان خاویاری و آبزیانی مانند میگو از اهمیت ویژهای برخوردار است. در مطالعه حاضر، 48000 عدد کرم نرئیس (با میانگین وزنی mg 37) در قالب طرح کاملاً تصادفی در 12 مخزن 50 لیتری در قالب 4 تیمار و 3 تکرار (با تراکم 4000 عدد کرم در هر مـترمربع) توزیع شدند. تیمارها شامل شاهد (بدون افزودن نانوذرات)، T1: mg/kg ۵۰ نانوذرات آهن +mg/kg 5/0 نانوذرات سلنیوم؛ T2: mg/kg ۱۰۰ نانوذرات آهن + mg/kg 1 نانوذرات سلنیوم؛ T3: mg/kg ۲۰۰ نانوذرات آهن +mg/kg 2 نانوذرات سلنیوم بود. بر اساس نتایج به دست آمده پس از 12 هفته پرورش، با افزایش میزان نانوذرات سلنیوم و آهن در جیرهغذایی میزان زیتوده نهایی، افزایش زیتوده و درصد بازماندگی کرمهای نرئیس افزایش یافت و این افزایش نسبت به گروه شاهد اختلاف معنیدار داشت (05/0>P). با افزایش میزان سلنیوم و آهن در تیمارها طول L3 (درازای سه بخش اول شامل پروستومیوم، پریستومیوم و اولین بند کرم) به صورت معنیدار کاهش یافت و T2 و T3 نسبت به شاهد درازای L3 کمتری داشتند. بیشترین درصد بازماندگی در T2 (5/65%) و T3 (6/66%) و بیشترین میزان زیتوده نیز در T3 (g/m2 8/1514) مشاهده شد. کمترین میزان ضریب تبدیل غذایی به میزان 57/0 و 54/0 نیز به ترتیب در تیمارهای T2 و T3 مشاهده شد که نشاندهنده اثر مثبت این نانومکمل بر بهبود ضریب تبدیل غذایی است. بنابراین، استفاده تلفیقی از نانوذرات سلنیوم به میزان mg/kg 2 با mg/kg 200 نانوذرات آهن نسبت به جیره شاهد و نیز دیگر سطوح ترکیبی این دو نانوذره، تأثیر بهتری بر رشد و بازماندگی کرم نرئیس دارد. | ||
کلیدواژهها | ||
فناوری نانو؛ غذای زنده؛ کرم نرئیس؛ سلنیوم؛ آهن؛ جیره غذایی | ||
مراجع | ||
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 12 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 3 |