
تعداد نشریات | 31 |
تعداد شمارهها | 792 |
تعداد مقالات | 7,554 |
تعداد مشاهده مقاله | 24,670,536 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 7,582,896 |
اثر روشهای مختلف تجویز ویتامین AD3E بر عملکرد رشد، تخمیر، پروتوزوآی شکمبه و فراسنجه های خونی بره های پرواری با آزمایش برون تنی و درون تنی | ||
تحقیقات تولیدات دامی | ||
دوره 13، شماره 4، دی 1403، صفحه 67-81 اصل مقاله (1.1 M) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22124/ar.2024.22957.1724 | ||
نویسندگان | ||
صبا نظری داراب خانی1؛ محمد ابراهیم نوریان سرور* 2، 3؛ محمد مهدی معینی4 | ||
1دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه رازی | ||
2استادیار، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه رازی | ||
3استادیار، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان | ||
4دانشیار، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه رازی | ||
چکیده | ||
هدف از انجام پژوهش حاضر، بررسی تأثیر روشهای مختلف تجویز ویتامین AD3E بر عملکرد رشد، مصرف خوراک، تخمیر شکمبه، جمعیت پروتوزآ و فراسنجههای خونی در برههای پرواری نژاد مهربان با آزمایش برونتنی و درونتنی بود. در آزمایش اول، تعداد 20 رأس بره نر چهار ماهه (با میانگین وزن زنده برابر با 3/41 کیلوگرم) در قالب طرح کاملاً تصادفی با چهار تیمار آزمایشی بهمدت 14 روز سازگاری و 60 روز پروار مورد استفاده قرار گرفتند. تیمارهای آزمایشی شامل: 1) گروه شاهد (جیره پایه و ویتامین مش غیر پوششدار)، 2) ویتامین AD3E بهصورت تزریقی، 3) ویتامین AD3E پوششدار مصرفی در خوراک و 4) ویتامین AD3E بهصورت محلول در آب بودند. وزن برهها هر دو هفته یکبار (در چهار دوره 14 روزه) اندازهگیری شد و در پایان روزهای 30 و 60 پرواربندی، نمونههای خون و مایع شکمبه از برهها تهیه شد. در آزمایش دوم، با استفاده از مایع شکمبه اخذ شده، به روش برونتنی، کل حجم گاز تولیدی، گوارشپذیری و انرژی قابل سوخت و ساز ارزیابی شد. نتایج نشان داد کل حجم گاز تولیدی، گوارشپذیری ماده آلی، انرژی قابل سوخت و ساز و اسیدهای چرب زنجیر کوتاه تیمارهای دریافتکننده ویتامین نسبت به تیمار شاهد کاهش نشان دادند (01/0˂P). اشکال مختلف ویتامین تأثیری بر عملکرد رشد دامها نداشت. ویتامین AD3E بهشکلهای پوششدار و محلول در آب، غلظت نیتروژن آمونیاکی مایع شکمبه را در مقایسه با گروه شاهد افزایش داد (05/0˂P). همه اشکال ویتامین نسبت به گروه شاهد موجب کاهش جمعیت پروتوزوآ شدند (05/0˂P). غلظت نیتروژن اورهای خون در دامهای گروه مصرفکننده ویتامین تزریقی و پوششدار نسبت به تیمار شاهد کمتر بود (01/0˂P). میزان تریگلیسیریدهای خون تنها در شکل ویتامین AD3E محلول در آب افزایش یافت (01/0˂P). در کل، نتایج آزمایش حاضر نشان داد که مقادیر توصیه شده انواع ویتامین AD3E تأثیری بر عملکرد رشد دامها نداشت، اما غلظت نیتروژن اورهای خون، جمعیت پروتوزوای شکمبه و کل حجم گاز تولیدی را کاهش داد. | ||
کلیدواژهها | ||
بره پرواری؛ فراسنجه های تخمیر؛ عملکرد رشد؛ متابولیت های خونی؛ ویتامین AD3E | ||
مراجع | ||
Abdelatif, M. A., Ibrahim, Y. M., & Hassan, Y. Y.) 2009(. Seasonal variation in erythrocytic and leukocytic indices and serum proteins of female Nubian goats. Journal of Science and Research, 4, 168-174. Abdelhamid, A. M., el-Ayouty, S. A., & Arief, H. S. )1992(. Effect of feed intake and dietary vitamin A levels on sheep performance. Archiv Tierernahr, 42(3-4), 325-35. doi: 10.1080/17450399209428546 Aktas, M. S., Ozkanlar, S., Karakoc, A., Akcay, F., Ozkanlar, Y., Elsevier, L. T. D., & Oxford, U. K. )2011(. Efficasy of vitamin E+selenium and vitamin A+E+D combination on oxidative stress indused by long term transportation in Holstein dairy cows. Livestock Science, 141, 76-79. doi: 10.1016/j.livsci.2011.04.010 AOAC. (2007). Official Methods of Analysis. Association of Official Analytical Chemists (18th Ed.) Gaithersburg, MD. USA. Arnett, A. M., Dikeman, M. E., Spaeth, C. W., Johnson B. J., & Hildabrand, B. )2007(. Effects of vitamin A supplementation in young lambs on performance, serum lipid, and longissimus muscle lipid composition. Journal of Animal Science, 85(11), 3062-3071. doi: 10.2527/jas.2007-0176 Asadian, A., Mezes, M., & Mirhadi, S. A. )1996(. Effect of vitamins A and E on blood plasma vitamin status and daily body mass gain of different fat-tailed sheep breeds. Acta Veterinaira Hungarica, 44(1), 99-109. Astawa, P. A., Partama, I. B. G., Suyadnya, P., & Sutarpa, I. N. S. )2011(. Effect of vitamin-mineral supplementation in commercial feed on the digestibility coefficient and rumen fermentation of Bali cattle. Journal of the Indonesian Tropical Animal Agriculture, 36(1), 69-74. doi: 10.14710/jitaa.36,1.69-74 Barnet, A. J. G., & Reid, R. L. (1957(. Studies on the production of volatile fatty acids from grass by rumen liquor in an artificial rumen. I. The volatile fatty acid Production of fresh grass. Journal of Agriculture Science, 48, 315-321. Berthelot, V. L. Broudiscou., L., & Schmidely, P. )2014(. Effect of vitamin E supplementation on fatty acid composition of muscle and adipose tissues of indoor lambs with special attention on rumen-derived trans monounsaturated fatty acids. Meat Science, 96(3), 1281-1288. doi: 10.1016/j.meatsci.2013.10.026 Benchaar, C., Calsamiglia, S., Chaves, A. V., Fraser, G. R., Colombatto, D., McAllister, T. A., & Beauchemin, K. A. (2008). A review of plantderived essential oils in ruminant nutrition and production. Animal Feed Science and Technology, 145, 209-228. doi: 10.1016/j.anifeedsci.2007.04.014 Bonet M. L., Ribot J., Felipe F., & Palou A. )2003(. Vitamin A and the regulation of fat reserves. Cellular and Molecular Life Sciences, 60(7), 1311-1321. doi: 10.1007/s00018-003-2290-x Broderick, G. A., & Kang J. H. (1980(. Automated simultaneous determinations of ammonia and total amino acids in ruminal fluid and in vitro media. Journal Dairy Science, 63, 64-75. doi: 10.3168/jds.S0022-0302(80)82888-8 Daniels, J. T., Hatfield, P. G., Burgess, D. E., Kottt, R. W., & Bowman, J. G.) 2000(. Evaluation of ewe and lamb immune response when ewes were supplemented with vitamin E. Journal of Animal Science, 78(10), 2731-2736. doi: 10.2527/2000.78102731x. Dehority, B. A. )2003(. Rumen Microbiology. Nottingham University Press, Nottingham, UK. El Hadi, H., Vettor, R., & Rossato, M. (2018). Vitamin E as a treatment for nonalcoholic fatty liver disease: Reality or myth? Antioxidants, 7, 12-25. doi: 10.3390/antiox7010012 Ellis, J., Kebreab, E., Odongo, N., McBride, B., Okine, E., & France, J. (2007). Prediction of methane production from dairy and beef cattle. Journal of Dairy Science, 90, 3456-3466. doi: 10.3168/jds.2006-675 Freund, C., & Gotthardt, D. N. (2017). Vitamin A deficiency in chronic cholestatic liver disease: Is vitamin A therapy beneficial? Liver International, 37, 1752-1758. doi: 10.1111/liv.13433 Getachew, G., Makkar, H., & Becker, K. )2002(.Tropical browses: contents of phenolic compounds, in vitro gas production and stoichiometric relationship between short chain fatty acid and in vitro gas production. The Journal of Agricultural Science, 139, 341-352. doi: 10.1017/S0021859602002393 Ghorbani, A., NooriyanSoroor, M. E., & Moeini, M. M.)2017(. The effect of organic zinc and selenium supplementation on feed intake, digestibility, and rumen fermentation parameters in sheep. Animal Sciences Journal, 30(115),17-36. doi: 10.22092/asj.2017.113262 [In Persian] Gorocica-Buenfil, M. A., Fluharty, F. L., Bohn, T., Schwartz, S. J., & Loerch S. C. )2007(. Effect of low vitamin A diets with high-moisture or dry corn on marbling and adipose tissue fatty acid composition of beef steers. Journal of Animal Science, 85(12), 3355-3366. doi: 10.2527/jas.2007-0172 Guo, X., Cheng, L., Liu, J., Zhang, S., Sun, X., & Al-Marashdeh, O. (2019). Effects of licorice extract supplementation on feed intake, digestion, rumen function, blood indices and live weight gain of karakul sheep. Animal, 9(5), 279. doi: 10.3390/ani9050279 Habeeb, A. A. M., Saleh, H. M., & EL-Tarabany, A. A. )2017(. Effect of yeast on ruminal function of farm animals: a review. Merit Research Journal of Agricultural Science and Soil Sciences, 5, 80-88. Habibian, M., Ghazi, S., Moeini, M. M., & Abdolmohammadi, A. )2014(. Effects of dietary selenium and vitamin E on immune response and biological blood parameters of broilers reared under thermoneutral or heat stress conditions. International Journal of Biometeorology, 58(5), 741-752. doi: 10.1007/s00484-013-0654-y Hafez, Y. M. )2012(. Enhancing milk production in periparturient buffalo fed protected fat with and without vitamin AD3E treatment. Egyptian Journal of Animal Production, 49(3), 249-256. Hernández-Mendo, O., Ramírez-Mella, M., Ramírez-Bribiesca, J. E., Crosby-Galván M. M., & Burgueño-Ferreira J. A. (2017). Effect of vitamin E on ruminal fermentation and nutrient digestion in steers supplemented with microencapsulated conjugated linoleic acid. Animal Nutrition and Feed Technology, 17(2), 293-301. doi: 10.5958/0974-181X.2017.00028.2 Hino, T., Andoh, N., & Ohgi, H. (1993). Effects of β-carotene and α-tocopherol on rumen bacteria in the utilization of long chain fatty acids and cellulose. Journal of Dairy Science, 76, 600-605. doi: 10.3168/jds.S0022-0302(93)77380-4 Karges, K., Brooks, J. C., Gill, D. R., Breazile, J. E., Owens,F. N., & Morgan, J. B. (2001). Effects of supplemental vitamin D3 on feed intake, carcass characteristics, tenderness, and muscle properties of beef steers. Journal of Animal Science, 79(11), 2844-2850. doi: 10.2527/2001.79112844x Karges, K., Owens, F. N., Gill, D. R., & Morgan, J. B. (1999). Effects of supplemental vitamin D levels on feed intake and blood minerals of yearling steers. Animal Science Research Report. Department of Animal Science, Oklahoma State University, USA. Pp. 1-9. Kasapidou, E., Wood, J. D., Richardson, I., & Sincla, L. (2012). Effect of vitamin E supplementation and diet on fatty acid composition and on meat colour and lipid oxidation of lamb leg steaks displayed in modified atmosphere packs. Meat Science, 90(4), 908-916. doi: 10.1016/j.meatsci.2011.11.031 Leedle, R. A., Leedlet, Jane, A. Z., & Butines, M. D. )1993(. Vitamin E is not degraded by ruminal microorganisms: Assessment with ruminal contents from a steer fed a high-concentrate diet. Journal of Animal Science, 71, 3442-3450. doi: 10.2527/1993.71123442x Macit, M., Aksakal, V., Emsen, E., Aksu, M. I., Karaoglu, M., & Esenbuga, N. (2003(. Effects of vitamin E supplementation on performance and meat quality traits of Morkaraman male lambs. Meat Science, 63(1), 51-55. doi: 10.1016/S0309-1740(02)00052-9 Menke, K. H., & Steingass, H. (1988). Estimation of the energetic feed value obtained from chemical analysis and in vitro gas production using rumen fluid. Animal Research Development, 28, 7-55. Mcintosh, F. Williams, P. Losa, R. Wallace, R. Beever, D., & Newbold, C. (2003) Effects of essential oils on ruminal metabolism and their protein metabolism. Applied and Environmental Microbiology, 69(8), 5011-5014. doi: 10.1128/AEM.69.8.5011-5014.2003 Naziroðlu, M., & Aksakal, M. )1997(. Effects of vitamin E and selenium on rumen protozoa in lambs. Turkish Journal of Veterinary and Animal Science, 21, 81-90. Ogimoto, K., & Imai, S. )1981(. Atlas of Rumen Microbiology. the University of Wisconsin - Madison Japan Scientific Societies Press. P. 231. Pop, T. L., Sîrbe, C., Benta, G., Mititelu, A., & Grama, A. (2022). The role of vitamin D and vitamin D binding protein in chronic liver diseases. International Journal of Molecular Science, 23, 10705. doi: 10.3390/ijms231810705 Rode, L. M., McAllister, T. A., & Cheng, K. J. )1990(. Microbial degradation of vitamin A in rumen fluid from steers fed concentrate, hay or straw diets. Canadian Journal of Animal Science, 70(1), 227-233. doi: 10.4141/cjas90-026 Shahbazi, F., Fatahnia, F., Shamsollahi, M., Jafari, H., & Mohammadi, Y. (2024). Effect of time and amount of vitamin AD3E injection in late pregnancy on colostrum quality, concentration of plasma parameters, and antioxidant status of Afshari ewes and their lambs. Animal Production Research, 13(1), 49-67. doi: 10.22124/ar.2024.26232.1807 [In Persian] Sharokhian Rezaee, M., Riasi, A., Ansari Mahyari, S., Khorvash, M., & Khorsandi, S. )2015(. Effect GnRH, hCG and AD3E injection on reproductive performance and blood metabolites and progesterone of high producing dairy cows in summer season. Animal Science Research, 25(2), 97-107. [In Persian] Tagliapietra, F., Cattani M., Hansen, H. H., Bittante, G., & Schiavon, S. )2013(. High doses of vitamin E and vitamin C influence in vitro rumen microbial activity. Animal Feed Science and Technology, 183, 210-214. doi: 10.1016/j.anifeedsci.2013.05.010 Wei, C., Lin S. X., Wu, J. L., Zhao, G. Y., Zhang, T. T., & Zheng, W. S. )2015(. Effects of supplementing vitamin E on in vitro rumen gas production, volatile fatty acid production, dry matter disappearance rate, and utilizable crude protein. Czech Journal of Animal Science, 60(8), 335-341. doi: 10.17221/8402-CJAS | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 208 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 190 |